Hai să vorbim…

… despre psihoză

Psihoza este o experiență drastică și foarte profundă, care nu este ușor de explicat. Când o persoană suferă de psihoză, mediul său familiar pare să se schimbe complet. Totul capătă o semnificație specială: începând de la culori până la plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor; oamenii din jur au un scop special și nu mai pot fi de încredere; vin voci din toate părțile și nu mai este clar cine ce spune. Gândurile par a fi difuzate prin diverse canale sau auzite din mințile altora. Ceea ce face sau a făcut persoana poate avea un impact major asupra lumii.

Este dificil de înțeles prin ce trece cineva care suferă de psihoză. Ceea ce înainte era evident, acum nu își mai găsește sensul, nu mai este limpede și clar. Experiența sufletească, trăirea însăși, a fost întreruptă și totul e confuz. Realitatea e simțită cu o altă intensitate, datorită acestei experiențe psihice subiective și tulburătoare. Dacă vrei să înțelegi prin ce trece cineva cu o psihoză, imaginează-ți că tot ceea ce îți vine acum în mod natural: casa ta, munca ta, oamenii din jurul tău, nu sunt chiar așa. Începi să te îndoiești de toate, totul pare diferit și frica se instalează. Asta experimentează o persoană care are o psihoză.

… despre schizofrenie

Un astfel de diagnostic este bazat pe acorduri între medici specialiști, între psihiatri. Diagnosticul se schimbă constant în timp și este definit în moduri diferite în diferite sisteme de clasificare. De aceea, nu vom aborda diagnosticarea și tratamentele în acest loc, ci vom discuta despre îngrijirea sănătății mintale, despre familie și relaționare, despre vulnerabilități și suferințe, despre speranță și recuperare psihică.

… despre recuperare personală

Când recuperarea medicală (reducerea simptomelor) nu este posibilă, există posibilitatea schimbării felului particular în care văd lucrurile. Persoanele cu o psihoză serioasă, aparent lipsită de speranță, pot obține o perspectivă nouă în care, în ciuda limitărilor lor, încă trăiesc o existență semnificativă. Asta se numește recuperare-reabilitare personală.

Recuperarea personală este posibilă numai dacă se oferă o perspectivă a speranței, a credinței în schimbare și a capacității personale. Este crucial ca această speranță să trăiască, sa fie prezentă și în societate și în familie (în contextul de unde provine bolnavul), dar și în centrele de psihiatrie. Ce se întâmplă dacă membrul familiei tale nu se recuperează, medical sau personal? Noi spunem: nu renunța, păstrează speranța și continuă să speri că se poate mai bine!

Despre aceasta este vorba aici.

Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere,
dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase.

(proverb)

Hai să stăm la o poveste!